Şehit Şerife Bacı Ortaokulunda Gündem “ÇANAKKALE”

Çanakkale Savaşlarının 109. Yıl dönümü münasebetiyle Şehit Şerife Bacı Ortaokulunda 8. sınıf öğrencilerine yönelik “ÇANAKKALE DEMEK…” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa, konuşmacı olarak Kastamonu Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Kaymakçı katıldı. Sözlerine Çanakkale’yi anlatmaya kelimelerin yetmeyeceği ve yaşamayan hiç kimsenin de Çanakkale’yi tam olarak anlayıp anlatamayacağı vurgusu yaparak başlayan Kaymakçı; Çanakkale deyince nelerin, kimlerin ve nerelerin akla gelmesi gerektiğini 8. sınıf öğrencileri ile sohbet tadındaki diyaloglarıyla somutlaştırdı. Sözlerine “Mehmet Akif’in ‘Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı’ mısrası bu topraklarda ete kemiğe bürünmüştür.” diye devam eden Kaymakçı, günümüzde bile çiftçilerin tarlalarında, bağ bahçelerinde çalışırken insan kemikleri ile karşılaştıklarını söyledi. Konferansta öğrenciler, Seyit Onbaşı’daki maneviyat, irade ve vatan sevgisiyle donanıp Nusrat Mayın Gemisi’nin savaşın gidişatındaki kritik rolünü, 26 mayının sırrını hayranlıkla dinlediler. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” sözünün arka planına ve bir milletin küllerinden yeniden doğuşuna tanık oldular. Samimi, içten ve coşkulu anlatımıyla Çanakkale’yi öğrencilerin zihinlerine nakış nakış işleyen Kaymakçı, “Çanakkale bizim en önemli tarih kitabımız, en önemli tarih hocamızdır. Her Türk gencinin mutlaka Çanakkale’yi görmesi yaşaması ve anlaması gerekir.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Okul müdürü Halit Özden: “Öncelikle davetimizi kabul edip bizlerle bu anlamlı günde beraber olan, okulumuzda Çanakkale ile ilgili farkındalık oluşmasına katkı sunan, Çanakkale ruhunu öğrencilerimizin dimağına nakşeden Sayın Selahattin Hocama şahsım, öğrencilerim ve kurumum adına teşekkür ediyorum.” dedi. Öğrencilere, “Bugün yataklarımızda rahat uyuyabiliyorsak, okula, işlerimize rahat gelip gidebiliyorsak, ailemizle, sevdiklerimizle gülüp eğlenebiliyorsak bedeli 109 yıl önce Çanakkale’de peşin ödendiği içindir.” dedi. Mehmet Akif’in “Şu Boğaz Harbi nedir, var mı ki dünyada eşi?” dizesinde bütün yönleriyle azametini özetlediği Çanakkale Savaşları’nın bir daha yaşanmaması için gençlere büyük sorumluluk ve görevler düştüğünü belirtti. Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir.” sözünün iyi anlaşılıp hayat boyu rehber edinmesi gerektiğini vurgulayarak ilgi ile dinlemelerinden dolayı öğrencilere de teşekkür etti.

Daha sonra okul müdürü Halit Özden’le Prof. Dr. Selahattin Kaymakçı, okul öğrencilerinin zihinlerinden süzülerek ellerinde becerileriyle somutlaşıp anlam bulan “Maketlerin Dilinden Çanakkale” adlı serginin açılışını yaptılar.

26-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-202426-03-2024

Yayın: 26.03.2024 - Güncelleme: 26.03.2024 11:30 - Görüntülenme: 18